“APODOPHORIA”

Machteld Kaesemans

 

Nog een aantal weken of dagen en de apodophoria-epidemie zal weer een ongeziene piek bereiken. Dat is de ongebreidelde euforie die een aantal mensen aangrijpt bij het zien van de eerste gierzwaluw voor het nieuwe broedseizoen.

 

 

Een paar maanden geleden kreeg ik van Sven Maly, Merguslid en leerkracht biologie van het O.L.V.H. in Sint-Andries, de vraag om eens een kijkje te nemen bij de school om na te gaan of de locatie geschikt was om er nestkasten voor gierzwaluwen te plaatsen. De gevel aan de kant van de Keurvorst Karel Theodoorstraat kon niet beter : oostkant, overstekende dakgoot  maar… enorm hoog en dus niet te bereiken met een gewone ladder. Voor een hoogwerker zijn centen nodig en dus bleef het project voorlopig in de koelkast steken

 

 

Maar toevallig vernam Sven dat er werken op til stonden aan de kerk van Sint-Willibrord, pal naast de school. Voor die werken werd een hoogwerker gehuurd voor één dag en die zou pas de volgende dag weer afgehaald worden. Met een vleugje diplomatie en overleg kregen we de toelating om de hoogwerker in te zetten nà de werken aan de kerk.

 

 Bij het vergroten van de foto kan je de nestkasten zien.

 

In allerijl alles in gereedheid gebracht en gisteren konden we dan de klus klaren : acht nestkasten model Maastricht kregen een mooie plaats en wachten nu op de terugkeer van de gierzwaluwen. De nestkasten werden geschonken door Stad Brugge. Sven zal de volgende maanden starten met het afspelen van lokgeluiden opdat zoekende jonge vogels de splinternieuwe broedplaatsen kunnen ontdekken. En hopelijk zijn we binnen een paar jaren een nieuwe broedkolonie rijker !

 

Willy Vermeersch, (Gier)Zwaluwen Werkgroep Brugge

 

Foto’s : 1 Filip De Ruwe  /  2,3,4 Willy Vermeersch