SLECHTVALKEN in DAMME

Machteld Kaesemans

 

Eerst en vooral wil ik Robrecht Pillen feliciteren met een bijzonder mooie aanwinst voor Damme : “De blijde intrede van een koppel Slechtvalken”. Na Brugge, Oostende en Ieper mag dus ook het polderstadje een hoge borst opzetten…. alhoewel even temperen. Het mannetje, een ervaren geval blijkbaar, heeft op het eerste zicht een nogal jong wijfje gecharmeerd en naar de toren gehaald. Of het verliefde koppel de Damse en andere natuurliefhebbers zal kunnen bevredigen is een andere zaak, de komende dagen zullen dit moeten uitwijzen!

 

Hoe komen ze erbij ?

Robrecht en z’n Damse vogelvrienden werden al een tijdje belaagd door overvliegende en overwinterende Slechtvalken, De maat liep over op ‘Lammekensdag’  toen Robrecht het heel lastig kreeg met een koppel ‘goede’ Slechtvalken dat van geen wijken wilde weten. Meteen werd advies gevraagd aan onze Mergusbaas Frank, die Guido, coördinator en verantwoordelijke van de Slechtvalken, verwittigde

De mails werden stante pede opgevolgd door Guido en op 30 april ging hij naar de oude bekende stede.

 

 

Veni, Vidi, Vinci….

Guido trok er een dagje voor  uit, in de frisse oostenwind en stelde vast :

– 10.00 u : drekstrepen langs de west- en de zuidkant, onder de galmgaten maar geen spoor van Slechtvalken

– 10.40 : eerste waarneming vanaf het wandelpad (ter hoogte van brugje over het vaartje) : Slechtvalk zit in de rechtse opening onder de galmgaten druk bezig met nestcontrole. Het lijkt me een nogal bruine vogel te zijn , een jong exemplaar wellicht.

– Een nieuwe standplaats wordt ingenomen, nl. de parking langs de Damse vaart. Vandaar is het zicht uitstekend met de telescoop.

– 11.00 : wijfje verlaat het nest

– 11.15 : terug en nieuwe nestcontrole

– 11.25 : gaat op de rand van de opening zitten.

– 11.27 : vliegt weg

 

Na de middagpauze is Guido terug om 13:45 en is er niets te zien. Om 14:08 is ze terug en nadat ze wat heen en weer heeft gevlogen merkt hij om 15:30 aan de zuidkant het koppel dat lekker zit te zonnen onder de galmgaten.

 

Enkele bedenkingen :

1 : Het is  helemaal niet zeker of dit een geslaagd broedsel wordt, gezien de leeftijd van het jonge wijfje (wellicht 2e kalenderjaar)

2 : De vogels laten zich geenszins intimideren door de toeristen op de toren,  ze kunnen elkaar immers niet zien

3 : Bij bekendmaking zal er uiteraard een toevloed zijn van ‘spotters’ en fotografen… beste observatieplek : de randparking aan de Damse Vaart

4 : Guido Burggraeve  en Magda waren de eerste bevoorrechte getuigen en zullen de broedpoging zeker opvolgen

5 : Slechtvalkenhoeder Guy Robbrecht werd eveneens verwittigd

 

PS: De Brugse Slechtvalken hebben 4 mooie kuikens.

 

De tekst werd doorgestuurd door Guido Orbie en bewerkt door Machteld.