Mergus-woensdagavondexcursie in Wijnendalebos…….

Marc De Ceuninck

Jan Swimberghe zorgde voor het verslag, de foto’s zijn van Jozef Germonprez ( waarvoor dank ) ………

 

Blijkbaar verkozen de 32 deelnemers een prachtige zomerse avondwandeling in Wijnedalebos boven het voetbal.

Onze gids Barry  leidde ons rond in dit 180ha grote boscomplex, waar blijkbaar mythe en geschiedenis door de prachtige dreven verweven liggen!   In deze bossen viel Maria van Bourgondië van haar paard, probeerden in 1940 de ministers  koning Leopold III te overtuigen naar Engeland  te vluchten en werd een kapel opgericht voor een Mariabeeld, dat steeds terugkeerde naar haar vindplaats. Dit bos werd tijdens WO II grondig gebruikt door de Duitse bezetter, waarvan de oerdegelijke betonbaantjes, in tegenstelling met de pas verharde wandelpaden,  en een bunker nog getuige van zijn.

Op een eerste stopplaats zagen we hoog in de eikenbomen de  wervelende eikenpages. We hoorden en zagen o.a. zwartkop, tuinfluiter, zanglijster, koolmees, tjiftjaf, vink, boomkruiper, vink en een enkele overvliegende gierzwaluw.

In een nestholte van een dode beuk kwam even een jonge bonte specht piepen.

In de overblijvende bunker huizen onder meer de baardvleermuis, de rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis.

Barry wees ons op het nest van een eekhoorn en toonde ons groot heksenkruid en waterpeper.

Als kers op de taart trakteerde Barry, in naam van NP Torhout, ons op een cocktail van vlierbloesemlikeur met cava, als dank voor de “kleine” steun van Mergus voor de aankoop van nog meer natuur.

De volgende horde wordt genomen op woensdag 1 augustus 2018 waar we de Sophiapolder en de kreken in Sint-Kruis ( NL ) zullen verkennen.

Jan Swimberghe en foto’s van Jozef Germonprez.