Overlijden Jan Desmet

Frank De Scheemaeker

Beste Frank

Langs deze weg meld ik jullie het overlijden van Jan.

Vriendelijke groeten,

Heidi

 

Jan Desmet zal altijd een leidraad zijn en blijven in het leven van veel van mijn leeftijdsgenoten – ornithologen – natuurvrienden!

 

Mijn eerste  BJN excursie ooit – 13 september 1975 – naar Hertsberge – straf – maar ik zie ons nog steeds fietsen – we zagen boomvalk, buizerd, veel paapjes – prachtige dag. Ook Luc De Cat en Geert Lejeune aanwezig – terwijl Leo en Roland naar de Fonteintjes trokken om de tweede Graszanger toen nog Waaierstaartrietzanger geheten voor België te beschrijven.

 

Algauw begonnen we samen en met Anny Anselin aan de Veld Ornithologische Jaarboeken van Noord-West-Vlaanderen te schrijven en was Jan terecht trots op zijn Kets prijs en Appelvinken onderzoek te Sint-Michiels.

 

Nadat Jan professioneel schrijver was geworden – verloren we elkaar een tijdje fysiek uit het oog, maar zijn boeken als die van in 1987, VOGELS – Hun leversloop in België, hun wedervaren met de mens en de tientallen nummers van Grasduinen  en zoveel meer boeken en publicaties werden wel degelijk verslonden, niet alleen door de Mergussers,  maar door gans Vlaanderen!

 

Jan opende een unieke vogel trektelpost aan de rand van ’t stad – aan zijn statig herenhuis aan het Graaf Visart park. Zijn waarnemingen waren echt totaal vernieuwend en werden tot ver in Europa gevolgd! Ook van grote groepen spreeuwen die er sommige jaren kwamen slapen had hij verbluffende beelden.

 

Op regelmatige tijdstippen zagen we Jan op TV of hoorden hem op de radio! Zijn invalshoek – relatie mens/dier was uniek en leverde hem enorm veel waardering op. Mijn Els en ikzelf waren trouwe bezoekers van zijn Mendop tentoonstellingen in de jaren heen in de Brugse binnenstad.

 

Jan  – we zullen je missen!

 

Heidi en familie – onze oprechte deelneming.

 

Frank en alle Natuurpunt Mergussers!