MERGUS WEEKNIEUWS 2016/19: INVENTARISATIEOPROEP – LESBOS – WOENSDAGAVOND – SCHITTEREND WEEKEND – MERGUS LOGO – SLECHTVALKEN – BEVERHOUTSVELD – UITLEENDIENST

Frank De Scheemaeker

DSC01852

Hoys allen

 

OPROEP TOT TELMEDEWERKING – WIE ZOU dit weekend EENMALIG EEN STUKJE WILLEN INVENTARISEREN? EEUWIG MERGUS ROEM VERDIEND VOOR DE KANDIDAAT (TEN)

 

Vooreerst een oproep: met de Mergus hebben we ons geëngageerd om in het kader van het opstellen van een beschermingsplan een stukje binnenduinen in Knokke te helpen inventariseren maar onze teller voor dit weekend heeft afgezegd. We zijn dus dringend op zoek naar iemand  of een groepje vogelaars die of zaterdag of zondagmorgen dat gebied willen doorkruisen en de belangrijkste zangposten en territoria op kaart willen intekenen. Een prachtig gebied met stukje Koningsbos, Oosthoekduinen, weiden en akkers. Liefst met smartphone maar mag ook gewoon op kaart natuurlijk. Interesse mail dan onmiddellijk naar d.verbelen@telenet.be en zet frank.descheemaeker@skynet.be in cc. Dominique stuurt je (jullie) dan onmiddellijk een digitale kaart van het gebied en de tel +spelregels. Op wie mag ik rekenen?

 

 

LESBOS

 

Jullie hebben de prachtige reis net als ik dagelijks kunnen volgen op onze www.mergus.be . De Starling/Mergus reis was uniek qua waarnemingen en sfeer. Johan bedankt voor de schitterende leiding en Machteld en iedereen die hielp aan de dagelijkse verslagen. Het kietelt al bij onze Johan om volgend jaar opnieuw te gaan.

 

WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT

 

Gisteren ging onder een prachtig weertje de eerste woensdagavond wandeling door! En of het goed was kunnen jullie nu al in een prachtig sfeerverslag lezen van de hand van Marc De Ceuninck op www.mergus.be . Willen jullie mij alvast met terugwerkende kracht excuseren voor de afwezigheid. Mooi weer betekent voor mij nu eenmaal veel fietsenverkoop en overuren  (maar ik klaag niet hoor) … want het vorig weekend   ……

 

 

SCHITTEREND WEEKEND 5 – 8 MEI

 

Ja het kon bijna niet anders – wat een topwaarnemingen de laatste week. Warme temperaturen en gunstige oostenwind zorgde voor een ongeziene trek langs onze kust. Zie ook de blikvangers op www.mergus.be en alle waarnemingen op trektellen.be . waar begin ik? Topaantallen zwaluwen: ca 15.000 Gierzwaluw, ca 5000 Boeren – en Huiszwaluw, ongekende aantallen roofvogels: veel grauwe, blauwe en bruine kiek, dagelijks visarend en heel veel zwarte wouwen, bijeneters, roodstuitzwaluw, reuzenstern, zwarte ibis, enz  .. enz  … in de polder bijzonder leuke aantallen steltlopers met hoge aantallen bos – en groenpootruiter, dagelijks steltkluut en maandag een Poelruiter. Nu ook pas Rose Spreeuw, Nachtzwaluw en Grote Karekiet. En ik vergeet wellicht nog tal van andere leuke soorten.

 

MERGUS LOGO

 

Marc Nollet en het ganse bestuur laten weten dat het nieuwe logo  pas bekend gemaakt wordt bij de opstart van de nieuwe website en bedanken nogmaals alle personen die een inzending doorstuurden. Voor iedereen hebben we een kleine attentie voorzien. Een beetje geduld graag.

 

SLECHTVALKEN SINT SALVATORS

 

Vandaag programmeerden Guido, Paul, Rik en Antoine een beklimming van de toren om de 3 jonge vogels te ringen. Dat verliep bijzonder eenvoudig en succesrijk. Zie foto in bijlage.

 

UITLEENDIENST – mededeling nationaal

 

Beste natuurstudiewerkgroep,

 

Recent ging de kersverse uitleendienst voor natuurstudiemateriaal online. Ben je op zoek naar een cameraval of amfibiefuik in je buurt? Of beschik je over materiaal dat je graag ter beschikking stelt? Via de uitleendienst wissel je inventarisatiemateriaal uit met andere werkgroepen, afdelingen of waarnemers. Het principe is eenvoudig: je maakt een profiel aan om aan te melden. Vervolgens kan je materiaal lenen bij andere gebruikers uit heel Vlaanderen of zelf iets plaatsen om uit te lenen. Dat kan gaan van loepen, insectennetjes, optisch materiaal tot muizenvallen.

 

De afspraken en de voorwaarden bij het uitlenen bepaal je zelf. Zo kan je naar keuze al dan niet een ontleningsovereenkomst opstellen voor bv. waardevol materiaal, of zelf een waarborg of huurprijs bepalen. Snuister gerust eens rond op de website: je vindt er al tal van items die worden aangeboden. Onder het Menu > Uitleenformulier, vind je een voorbeeld van een ontleningsovereenkomst.

 

Ontdek de uitleendienst

 

BRUINE KIEKENDIEF

 

Op 3 mei observeerde en fotografeerde Marnix Vyncke nabij Uitkerke (Vlaamse Oostkust) een getagde Bruine Kiekendief die in 2015 gekleurmerkt werd aan de Valeiskreek te St-Kruis Zeeland.

Misschien is hij op weg naar zijn “geboortegebied” (kreken rond St-Kruis)?

 

Dit is de vierde tweede kalenderjaarsvogel (2 KJ) die we dit voorjaar terugzien!

 

Hartelijk dank aan Marnix voor het doorgeven van deze interessante observatie!

vriendelijke groeten en succes met de waarnemingen,

Anny

 

PS:

– Marnix, we hebben een facebookpagina over het Bruine Kiekendievenproject, mag ik eventueel je foto (mits bronvermelding) hierop zetten, we proberen hiermee de mensen te stimuleren naar gekleurmerkte vogels uit te kijken en tegelijk ook een beetje op de hoogte te houden van nieuwe waarnemingen. Link is: https://www.facebook.com/Bruine-Kiekendief-293265680827006/

 

NIEUWS UIT HET BEVERHOUTSVELD

 

Eerst het slechte nieuws.

Er is weeral een stuk oud grasland omgeploegd en daardoor zijn weer enkele knotbomen in een akker terecht gekomen.

De nieuwe knotbomen zijn nog altijd niet  aangeplant  ik denk dat die man gokt op uitstel en dan afstel.

De graslanden zijn of worden nu gemaaid en dat is slecht nieuws voor de patrijs vernietiging van broedsels , zelf heb ik een verweesd koppel patrijs op een gemaaid grasland zien zitten.

Ook het zelfde voor de paar koppels kievit die broeden op de kale akkers en die worden nu bemest en omgeploegd , hopelijk gaan ze nog opnieuw na het bewerken van het land

nog een broedpoging doen.

Nu wat goede nieuws .

Ik heb ondertussen vanaf 9/4 tot vandaag 29 zangposten vastgesteld er zullen daar nog wat doortrekkers bij zijn .Binnen een maand zullen we wel meer weten.

Ook grasmus lijkt stand te houden ondanks het maaien van bramen maar hier hou ik geen juiste telling.

Romain

 

Mag ik jullie opnieuw een schitterend weekend toewensen met veel leuke waarnemingen en inventarisatie werk

 

Frank De Scheemaeker en het voltallige Mergus bestuur.