Mergus Weeknieuws 2019/7 : Watervogeltellingen – afgelopen weekend – steenuilen – stootvogels – oproepen

Frank De Scheemaeker

 

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

 

Laten we het Weeknieuws starten met de blijde melding dat jullie vz voor de tweede keer op korte termijn Bompa Velo geworden is. Dochter lief  Lies en zoon Arthur stellen het opperbest. Zie ook mijn facebook voor de eerste foto’s en commentaar.

WATERVOGELTELLINGEN

 Dit weekend de traditionele watervogeltellingen. Alle vaste tellers op post a.u.b. Er is ook de traditionele gezamenlijke excursie naar de Achterhaven –en dit op zondag 17 februari –  waar we in drie ploegen tellen. Iedereen welkom om 08u45 aan de Haven randparking t.o.v. het politiehuis. Terug ca 12u15. Laarzen, verrekijker, telescoop, handschoenen … breng het maar allemaal mee. Leiding: Paul M, FDS,  Wim J, Stefaan A.

 

Ps zaterdagnamiddag  16 02 tel ik de polders van Koolkerke en Dudzele – er is nog één plaats vrij in mijn wagen. Kandidaat – mail als de bliksem naar frank.descheemaeker@skynet.be of bel of sms naar 0473 91 84 36. Afspraak 13u30 aan de kerk van Koolkerke. Terug ca 17u30.

AFGELOPEN WEEKEND (van alles facebook verslagen terug te vinden op de Mergus Facebook)

Johan D bedankt voor de uitstekende leiding Schouwen-Duiveland weekend en Karina voor de heerlijke dag verslagen op de Mergus Facebook en alle deelnemers voor hun uitzonderlijk Mergus humeur! Volgend jaar hoop ik er opnieuw bij te zijn – maar deze keer ging de familie echt voor. Bedankt voor het begrip.

Paul, Wim, Karim, Luc, nogmaals Paul, Stefaan – Eckhart en Christine – alle aanwezige leden van NP Brugge – onze Kathleen – proficiat met – dank voor de uitstekende organisatie en bijdrages tijdens de NP Brugge A.V vergadering afgelopen vrijdag.

En nog vrijdag jl – met een 20 tal Mergussers bezoek aan de Zwinuitbreiding te Knokke. Heel leerrijk en interessant. Jammer dat de aanwezige Zeearend zo zich  kort en ver liet zien! Gelukkig het wijfje Blauwe Kiek lang en van dichtbij!

STEENUILEN – TELLINGEN – NACHT VAN DE STEENUIL

Ideaal weer om Steenuilentellingen uit te voeren de volgende avonden (nachten). Gisterenavond al even een proeftelling gehouden na den tennis rond mijn deur – en op heel veel plaatsen roepende Steenuilen. Tof. Voor diegenen die aan het Telproject meewerken – graag minutieus de richtlijnen opvolgen hé! Nog vragen contacteer Jan en of Paul – zie vorige nieuwsbrieven.

Nacht van de Steenuil – houdt aub  29 – 30 maart nu al vrij in je agenda – op verschillende plaatsen in de regio gaan we dat weekend voor het grote publiek een doe-avond rond de Steenuil organiseren: Zedelgem met Noel en Cathérine –  Koolkerke met Jan en Frank,  ….

STOOTVOGELS

We hebben de stootvogelteldata tot 28 februari verlengd – daar sommige telenveloppes niet toekwamen, wat gebieden van teller gewisseld werden, enz  … alle tellers kregen/krijgen van Marc DC en FDS nog een extra mail/oproep/herinnering/handleiding! Overzichtsverslagen zijn in de maak! Wellicht volgende week zondagmorgen 24 02 een extra gemeenschappelijke telling om de laatste lege gebieden aan te vullen.

OPROEP TINE DEVROYE

Anders wil je nog eens petitie delen met Mergus?

https://petitie.be/petitie/dierenasiel-brugge-nieuwe-nestplaatsen-voor-onze-huismussen

Dierenasiel Brugge: Nieuwe nestplaatsen voor onze huismussen! | petitie.be

Er komt een volledig nieuw dierenasiel te Brugge. Er huist in het verouderd gebouw een grote kolonie huismussen die er onder de dakpannen broeden. Status HUISMUS: bijna bedreigd! Volgens cat.2 soor…

petitie.be

 

OPROEP VAN EDDY GADEYNE – EEN VAN VLAANDERENS GROOTSTE ROOFVOGELLIEFHEBBERS EN UITSTEKEND NATUURGIDS

EERSTE ​​VOGEL- EN NATUURWEEKEND ​ ​van Eddy Gadeyne

ZATERDAG 9 en ZONDAG 10 MAART

​CAFE THE CLUB  Zelzate  Cesenaticolaan 2  9060 ZELZATE OOST

programma:

zaterdag doorlopend van 14 tot 18:00 h met tentoonstellingen, standjes van diverse verenigingen rond vogels, natuur, roofvogels en uilen, kunst en fotografie…

om 16:00h lezing door Eddy Gadeyne gevolgd door gezellige tombola

 

zondag voormiddag

om 10:30 h  APERITIEF-LEZING door Eddy Gadeyne

” wat vogels betekenen voor een mensenleven ” een boeiende en tegelijk humoristische monoloog over onze gevederde vrienden

 

zondag namiddag doorlopend van 14 tot 17:00 h

zie programma zaterdagmiddag

GRAAG TIJDIG RESERVEREN EN INSCHRIJVEN VIA

eddygadeyne@hotmail.com

eddy.gadeyne@telenet.be

0474 41 65 81

 

IEDEREEN WELKOM !!  VRIJE TOEGANG TOT DE STANDEN EN TENTOONSTELLINGEN

Tussendoor ook voor kinderen en studenten infostandjes …

Ook natuurgidse en uilenfanaat Claudia Piens, Familie Saey (Beernem), MERGUS Vogelwerkgroep van de Vlaamse Kust … zijn van de partij

 

U TOCH OOK ?

 

EEN VOGELRIJK WEEKEND GEWENST en JULLIE GENIETEN MEE VAN MACHTELD HAAR BLIKVANGERS OP DE WWW.MERGUS.BE en ONS POLDERPROJECT TE STEUNEN – ZIE BIJLAGES

Frank en zijn Mergus Team

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage  2019  van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

 

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)