Mergus Weeknieuws2021/4: in memoriam – voorbije projecten – vogelatlas – uilen inventariseren – slechtvalk – varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Zie hier het laatste Mergus Nieuws – in het weekend komt er een extra Nieuwsbrief rond de broedvogelprojecten – maar nu eerst tijd maken voor het vaste nieuws

IN MEMORIAM JORIS VANDENBULCKE

Half februari overleed totaal onverwacht en veel te vroeg onze Joris Vandenbulcke! Hij was een tijdje bestuurslid van Mergus en vaste deelnemer aan onze uitstappen en bus trippen. Hij hielp mee aan de zwaluwentellingen te Oostkamp en als advocaat mochten we steeds op zijn juridisch advies rekenen. We wensen zijn echtgenote Martine en al zijn familieleden veel sterkte.

 

VOORBIJE PROJECTEN – STOOTVOGELS EN WULPEN

Begin februari organiseerden we voor de 26ste opeenvolgende keer een regionale stootvogeltelling. Het enthousiasme van de ca 30 deelnemers was groot en recordaantallen stootvogels overwinteren in onze regio! Voor het eerste werd de kaap van de 400 overwinterende Buizerds overschreden en ook Torenvalk en Slechtvalk blijven het uitstekend doen. De Grijze Wouw was een leuke nieuwkomer. Volledig verslag in bijlage en straks op de site!

Voorlaatste weekend januari werden opnieuw alle slaapplaatsen van Wulp geteld in gans Vlaanderen. Onder leiding van Guido Rappé werden de 10 vaste slaapplaatsen bemand en noteerden we ondanks het mindere tel weer voor het eerst meer dan 4000 vogels! Knap! Volledig verslag in bijlage en straks op de site!

 

UILEN INVENTARISEREN

Maart is de maand bij uitstek om er in vooravond en of nacht op uit te trekken om onze steen en bosuilen te inventariseren. Territoriale vogels reageren zo goed als onmiddellijk op hun zang afgespeeld via recorder of smartphone.

Warme oproep aan iedereen rond zijn deur er een avond op uit te trekken en zoveel mogelijk zangposten te lokaliseren. Graag je pijltje op de juist locatie plaatsen als je op waarnemingen.be ingeeft. Zo goed als een must voor de atlas tellers en tof is dat iedereen zijn waarnemingen in de vogelatlas terecht komen! Doen en genieten.

Frank telt voor het ogenblik Koolkerke en Dudzele en zit al aan 25 territoria Steenuil en 1 Bosuil

Buk en Vallie trokken gisterenavond door hun atlasblok in Knokke en noteerden op één avond 12 zp Steenuil en hadden 3 roepende Bosuilen. Ook Patrick K is sterk bezig in Oostkamp! Ben jij ook ergens aan het inventariseren laat het me weten.

Een kwartier na zonsondergang roepen de vogels al! Dus je kan vroeg op pad! Hoe minder wind en hoe warmer – hoe meer kans op succes! Een zaklamp is handig (wie weet ontdek je een vos of houtsnip , net als een voorbereidende tocht om de knotwilgenrijen voordien in kaart te brengen. Ik doe het zoveel mogelijk met de fiets – maar met de auto kan ook natuurlijk.

 

NATUURBESCHERMING

In samenwerking met de BAM werd een tijdelijke alternatieve Oeverzwaluwenwand aangelegd langs het zeekanaal thv Lissewege, ter compensatie van de afgegraven kolonie meer naar het Verbindingsdok toe. We verhopen het beste!

In het dossier Top Mix hebben we ondanks tientallen bezwaarschriften geen gehoor gekregen om geen vergunning te geven om het prachtig natuurpareltje dat opgespoten terrein herdersbrug ondertussen is, niet als breek en stort werf in te richten. We zijn zwaar ontgoocheld!

Windmolens – als bestuur/vereniging volgen we de visie die Natuurpunt nationaal en regionaal ons voorschrijft. Persoonlijk vind ik dat te veel windmolens het polderlandschap ontsieren en te veel slachtoffers maken bij de doortrekkende, slaaptrekkende en zich verplaatsende vogels. Iedere avond en ochtend passeren tienduizenden meeuwen langs het zeekanaal en vliegen duizenden ganzen heen en weer tussen Damme en Uitkerke. Hopelijk vindt men nieuwe groene energie zonder extra polder windmolens.

 

SLECHTVALKEN

Paul en zijn ploeg hebben de webcam opnieuw op de OLV Toren geinstalleerd en melden dat er opnieuw een koppel Slechtvalk is neergestreken en ze maken de eerste aanstalten tot broeden. Leuk detail: het mannetje is gekleurringd als pulli in de Sint –Vicentius kerk te Eeklo op 11 mei 2016! Paul zorgt voor meer details volgende week!

 

VOGELATLAS

Zoals jullie weten wordt in Vlaanderen na 20 jaar opnieuw aan een Vogelatlas gewerkt! Er zijn nog enkele telhokken vacant – zie vogelatlas.be. Heb je interesse om een hok te tellen in 2021 of 2022 neem vliegensvlug contact met Frank via 0473 91 84 36 of fds4022@gmail.com voor alle uitleg. Tellingen gaan op 01 april van start en zijn relatief eenvoudig en kunnen met een goede basiskennis van vogels en hun geluiden door iedere Mergusser uitgevoerd worden!

Zie ook volgend weekend uit naar het speciale broedvogel oproep weeknieuws

 

VARIA

Paul D’hoore meldt maandag de eerste boerenzwaluw langs de Fonteintjes

Machteld vergast ons met interessante blikvangers op de Mergus facebook en website

Een Oehoe doorkruist nog steeds onze contreien en komt het is wellicht een kwestie van tijd om deze machtige soort ook als broedvogel in onze regio te verwelkomen.

Bedankt Wouter voor de traditionele Zwinoverzichten en Johan D voor het ‘Raven’ artikel. Zie bijlages.

Veel vogelplezier en vergeet niet eens op uilen tocht te gaan of om een broedvogelatlas hok te claimen

 

Frank en zijn ganse bestuur

ps voor de bijlages -gelieve de e mail versie aan te vragen via fds4022@gmail.com