Mergus Weeknieuws 2022/04/22: Guido Burggraeve herdenkingswandeling- onze deelneming stootvogelverslag feb 2022 – Machteld – Schouwen – woensdagavondactiviteiten

Frank De Scheemaeker

Mergus Weeknieuws 2022/04/22: Guido Burggraeve herdenkingswandeling- onze deelneming stootvogelverslag feb 2022 – Machteld – Schouwen – woensdagavondactiviteiten

Hoys allen

Mooi weer en Zuidoostenwind zorgde voor spectaculaire trek langs de Fonteintjes afgelopen week. En ook voor morgen en zondag ziet het er niet slecht uit. Ik zou zeggen – ben je niet bezig met één of andere broedvogelproject – allen daarheen!

Ook de zingende Dwerggors te Stalhille en de Balkangrasmus van Zeebrugge zijn nog aanwezig.

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING

Beste vogelaar,

Na twee jaar onderbreking omwille van de Covid-19 besmetting nemen we op zondagochtend 1 mei de draad weer op: we herdenken Guido Burggraeve met een vroegochtend excursie en een ontbijt.

Praktisch: We verzamelen om 06h00 op de parking van het ZwinNatuurPark.  Daar worden de laatste afspraken gemaakt, splitsen we op in groepjes en gaan we onder begeleiding van een gids de Zwinomgeving verkennen.  We genieten van al wat vliegt tot 09h15.  Dan volgt een ontbijt in de Shelter.

Wie wil deelnemen vragen we om dat te laten weten aan koenraad.marechal@vlaanderen.be , met vermelding van aantal deelnemers en aantal gewenste ontbijten.  Voor het ontbijt wordt € 18,- per persoon gevraagd.  Graag het juiste bedrag overschrijven op de gekende Mergusrekening BE15 8917 5408 0030, met vermelding van het aantal gewenste ontbijten.  Inschrijven kan tot donderdagavond 28/04.  Deelnemen aan de excursie zonder ontbijt kan natuurlijk ook.

We hopen op een grote aanwezigheid.”

Graag zoveel mogelijk verspreiden onder mogelijk geïnteresseerden.

Vriendelijke groeten,

Koen Maréchal Boswachter Kust & Westhoek   AGENTSCHAP NATUUR & BOS, M 0479 890 105

WOENSDAGAVOND ACTIVITEITEN

Johan Van Heulebrouck bokste samen met het voltallige bestuur opnieuw een leuk programma in elkaar. Zie bijlage en www.mergus.be Welkom op 11 05 voor de eerste wandeling!

VERDERE ACTIVITEITEN

Komen uitgebreid aan bod in de volgende Nieuwsbrief – maar plaats reeds in je agenda:

  • Zaterdag 07 mei – Birdathon!
  • Zondag 15 mei – bezoek aan de Mergus natuurreservaten

ONZE DEELNEMING

We bieden Sabine Fournier onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van haar papa Robert.

MACHTELD

Machteld laat ons met pijn in het hart weten dat ze in die mate ziek is (Corona) dat ze voor het eerst in jaren geen Blikvangers heeft kunnen schrijven. Wie stuurt haar een opbeurend mailtje op machteld.kaesemans@telenet.be? Ze zal er oprecht mee gediend zijn!

STOOTVOGELVERSLAG

In bijlage het rapport van onze tellingen tussen 04 en 14 februari 2022. We leven zo te zien toch wel in een echt stootvogelparadijs. Met ca 600 vogels verspreid over 8 soorten doen we het super goed! Ook de gegevens van regio Torhout werden in het verslag opgenomen. Een woord van dank aan alle tellers.

BROEDVOGELTELLINGEN

Afgelopen week werden de grootste reigerkolonies geteld en noteren we een soort status- wat betreft Blauwe Reiger, zijn de Kleine Zilverreigers volop aan het voorbereiden en was uitzonderlijk vroeg al een koppel Lepelaar aanwezig in de kolonie te Koolkerke. Aantallen Aalscholvers te Meetkerke zakten naar 68 bewoonde nesten. Een Blauwe Reiger nest werd gemeld aan de Put Sint-Pieters! Er verblijven nog steeds grote groepen Koereiger en enkele Grote Zilverreigers in de regio! Houdt iedereen ogen open om eventuele broedgevallen (kleine polderbosjes/vijvers) te ontdekken.

Verder iedereen veel telgenot bij zijn ABV, – monitoring-, en of vogelatlas- en of gebieds – en of soorttelling/onderzoek

 

WEEKEND SCHOUWEN DUIVELAND – 09 – 12 FEBRUARI 2023 – VOLZET

We noteerden 21 inschrijvingen voor 14 plaatsen – ik laat Els in het weekend onschuldige kinderhand spelen en breng de gelukkigen op de hoogte.

VARIA

  • In bijlage de recente Zwin gegevens
  • De NP Ploeg o.l.v. van Maarten Goessaert ruimde de omgewaaide populieren op in ons reservaat
  • Ook de Starling – Mergus reis naar Sri Lanka is volzet ondertussen – maar je kan je wel nog op de wacht/reservelijst laten zetten

Een prettig weekend gewenst

Heb je zelf een interessant nieuwsje – mail het me door!

 

Frank en het ganse bestuur!

 

ps de bijlages zoals steeds in de electronische nieuwsbrief te vinden of bij Frank op te vragen