Mergus Nieuwsbrief 2022/08/07: zomerganzen – op reis met Natuurpunt – water in de tuin – vale gier – broedzorg steltlopers – steltkluut
Hoys allen
Vergeet zeker niet wat water in je tuin te voorzien – zodat je tuinvogels hun dorst kunnen lessen en of zich een wasbeurt permitteren (oproep o.a. Marc Peeters) in de komende hittegolf
MERGUS ZOMER FEEST VOL BOEKT
Vandaag net de 50 ste inschrijving ontvangen. Je kan je wel op de wachtlijst laten plaatsen via een eenvoudige mail naar fds4022@gmail.com. Want ieder jaar verontschuldigen zich één of meerdere personen op het allerlaatste moment.
WOENSDAGAVOND 10 08 – AUTO EXCURSIE NAAR SOPHIAPOLDER EN OMGEVING
10.08.2022 | 18.40 uur havenparking L. Coiseaukaai Brugge
19.05 uur parking grensovergang Sint Anna ter Muiden |
autotocht | Sophiapolder en omgeving
|
Stefaan Anseeuw
Johan Debuck |
Iedereen welkom – ook beginnende vogelaars! Met het aangekondigde mooie weer verwachten we heel veel eenden, steltlopers en reigerachtigen onder een prachtige belichting! Telescoop niet vergeten als je er ééntje hebt.
HUISZWALUWEN 2022 RESULTATEN REEDS GEKEND
Dank zij het uitstekend tel en beschermingswerk van onze ca 30 vaste medewerkers – zijn we blij reeds de aantallen bewoonde nesten voor 2022 te kunnen weergeven. En het goede nieuws – de aantallen gaan opnieuw in stijgende lijn. We noteerden 953 bewoonde nesten tov 898 in 2021. Deze stijging dient zich evenwel niet in alle gemeenten aan. Bv Knokke en Jabbeke lopen opnieuw achteruit, Damme en Zedelgem dan opnieuw ferm vooruit! Alle details in bijlage. Heb je nog aanvullingen, stuur ze me zeker door
IN MEMORIAM ERIC BIEBAUW
Eric Biebauw uit Hertsberge, op 70 jarige leeftijd plots overleden. Eric was in jaren ’60 actief binnen de Brugse afdeling van de toenmalige Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie.
In die periode begon hij naast het waarnemen van vogels (hij signaleerde o.m. de populatie nachtzwaluw in Hertsberge) ook met het prepareren van dieren. Met uiteindelijk een bijzondere en omvangrijke collectie die hij graag toelichtte in zijn eigen Natuurmuseum.
Patrick K bedankt om op te stellen en door te sturen
ZOMERGANZEN
Marc Dc en Frank vz bedanken alle tellers van harte voor de geleverde inspanning!
VALE GIER
Jan Desmet werd onlangs beloond met een overtrekkende Vale Gier boven zijn uniek trektelplatform – Graaf Visartpark Brugge
BROEDZORG STELTLOPERS
Heel leuk opzoek werk van Leo Declercq voor de Zwingidsen – ook voor de ervaren vogelaar zeker leuke weetjes. Alle details in bijlage.
Het getijdegebied heeft natuurlijk altijd water voor de wadvogels. In bijlage een tabelletje ontleent aan Shorebirds (Van de kam et al.) en The Birds of the Western Palearctic (Cramp et al.). Het kan bij excursies en kijkhut een leuk weetje meegeven, namelijk dat de broedzorg bij steltlopers niet altijd het koppel aangaat en ook niet specifiek door de vrouwtjes gebeurt. Zoals je zal zien is bij kanoet, paarse strandloper en zwarte ruiter de broedzorg volledig aan de mannetjes. Aangezien bij een aantal soorten de broedzorg exclusief door één sekse gebeurt kan je er eigenlijk van op aan dat de vroege vogels soms mannetjes zijn, bij andere soorten vrouwtjes. Bij tureluurs blijkt de broedzorg in gematigde gebieden door beide vogels te gebeuren, noordelijker gaan vrouwtjes eerder weg.
Leo
EN TOT SLOT OOK EEN OPROEP (zie hieronder) EN MEDEDELING (zie bijlage) VAN ONZE DOMINIQUE VERBELEN
Pardellynx in Andújar
Grote katten spreken heel erg tot de verbeelding. Veelal zijn ze moeilijk te vinden maar wanneer ze gespot worden, staat dit steeds garant voor een absolute topervaring. Ook Europa heeft twee grote katten: de ‘gewone’ lynx en de Pardellynx, één van de zeldzaamste katten ter wereld. Het prachtige decor van de sierra de Andújar is zowat de beste plek om op zoek te gaan naar deze poes. De wintermaanden december en januari zijn de beste tijd om ze te vinden. De juiste plek op het juiste moment: geen garanties, maar we gaan er vol voor!
Het bergachtige natuurgebied biedt echter nog een pak meer. Van Kleine zwartkop over Blauwe ekster tot Spaanse keizerarend: het gebied scoort ook voor vogels zondermeer erg goed. We nemen er graag onze tijd voor. En terwijl we daar toch zijn, proberen we ook ander fraais mee te pikken: Otter, Moeflon en Iberische steenbok. Het zit er, en wat er zit, kunnen we zien.
Deze reis is perfect om putje winter je batterijen terug op te laden. De landschappen zijn indrukwekkend, de biodiversiteit is groot en een fris klimaat met regelmatig wat zon maken deze korte trip tot de perfecte winterbreak.
De trip zal worden begeleid door Lonnie Bregman (BirdingBreaks) en Koen De Witte (Natuurpunt) De trip kent een gegarandeerd vertrek bij 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers wordt beperkt tot 14.
https://www.natuurpunt.be/pagina/pardellynx-and%C3%BAjar
Mogen we verder Machteld opnieuw van harte bedankt voor het heropstarten van de blikvangers en Pierre Tavernier voor een mooie foto van adult en juveniel Steltkluut in de Zwanehoek te Oudenburg
Vriendelijke groeten
Frank en zijn bestuur
Ps vergeet ik iets of iemand – laat het me weten aub – dan komt het zeker in de volgende Nieuwsbrief
ps de bijlagen kunnen steeds via fds4022@gmail.com opgevraagd worden