Mergus Nieuwsbrief 2022/08/07:  zomerganzen –  op reis met Natuurpunt – water in de tuin – vale gier – broedzorg steltlopers – steltkluut

Frank De Scheemaeker

 

 

Mergus Nieuwsbrief 2022/08/07:  zomerganzen –  op reis met Natuurpunt – water in de tuin – vale gier – broedzorg steltlopers – steltkluut

 

Hoys allen

Vergeet zeker niet wat water in je tuin te voorzien – zodat je tuinvogels hun dorst kunnen lessen en of zich een wasbeurt permitteren (oproep  o.a. Marc Peeters) in de komende hittegolf

 

MERGUS ZOMER FEEST VOL BOEKT

Vandaag net de 50 ste inschrijving ontvangen. Je kan je wel op de wachtlijst laten plaatsen via een eenvoudige mail naar fds4022@gmail.com. Want ieder jaar verontschuldigen zich één of meerdere personen op het allerlaatste moment.

WOENSDAGAVOND 10 08 –  AUTO EXCURSIE NAAR SOPHIAPOLDER EN OMGEVING

 

10.08.2022 18.40 uur havenparking L. Coiseaukaai Brugge

19.05 uur parking grensovergang Sint Anna ter Muiden

autotocht Sophiapolder en omgeving

 

Stefaan Anseeuw

Johan Debuck

 

Iedereen welkom – ook beginnende vogelaars!  Met het aangekondigde mooie weer verwachten we heel veel eenden, steltlopers en reigerachtigen onder een prachtige belichting! Telescoop niet vergeten als je er ééntje hebt.

HUISZWALUWEN 2022  RESULTATEN REEDS GEKEND

Dank zij het uitstekend tel en beschermingswerk van onze ca 30 vaste medewerkers – zijn we blij reeds de aantallen bewoonde nesten voor 2022 te kunnen weergeven. En het goede nieuws – de aantallen gaan opnieuw in stijgende lijn. We noteerden 953 bewoonde nesten tov 898 in 2021. Deze stijging dient zich evenwel niet in alle gemeenten aan. Bv Knokke en Jabbeke lopen opnieuw achteruit, Damme en Zedelgem dan opnieuw ferm vooruit! Alle details in bijlage. Heb je nog aanvullingen, stuur ze me zeker door

 

IN MEMORIAM ERIC BIEBAUW

Eric Biebauw uit Hertsberge, op 70 jarige leeftijd plots overleden. Eric was in jaren ’60 actief binnen de Brugse afdeling van de toenmalige Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie.

In die periode begon hij naast het waarnemen van vogels (hij signaleerde o.m. de populatie nachtzwaluw in Hertsberge) ook met het prepareren van dieren. Met uiteindelijk een bijzondere en omvangrijke collectie die hij graag toelichtte in zijn eigen Natuurmuseum.

Patrick K bedankt om op te stellen en door te sturen

ZOMERGANZEN

Marc Dc en Frank vz bedanken alle tellers van harte voor de geleverde inspanning!

 

VALE GIER

Jan Desmet werd onlangs beloond met een overtrekkende Vale Gier boven zijn uniek trektelplatform – Graaf Visartpark Brugge

 

BROEDZORG STELTLOPERS

Heel leuk opzoek werk van Leo Declercq voor de Zwingidsen – ook voor de ervaren vogelaar zeker leuke weetjes. Alle details in bijlage.

Het getijdegebied heeft natuurlijk altijd water voor de wadvogels. In bijlage een tabelletje ontleent aan Shorebirds (Van de kam et al.) en The Birds of the Western Palearctic (Cramp et al.). Het kan bij excursies en kijkhut een leuk weetje meegeven, namelijk dat de broedzorg bij steltlopers niet altijd het koppel aangaat en ook niet specifiek door de vrouwtjes gebeurt. Zoals je zal zien is bij kanoet, paarse strandloper en zwarte ruiter de broedzorg volledig aan de mannetjes. Aangezien bij een aantal soorten de broedzorg exclusief door één sekse gebeurt kan je er eigenlijk van op aan dat de vroege vogels soms mannetjes zijn, bij andere soorten vrouwtjes. Bij tureluurs blijkt de broedzorg in gematigde gebieden door beide vogels te gebeuren, noordelijker gaan vrouwtjes eerder weg.     

Leo

EN TOT SLOT OOK EEN OPROEP (zie hieronder) EN MEDEDELING (zie bijlage)  VAN ONZE  DOMINIQUE VERBELEN

Pardellynx in Andújar

Grote katten spreken heel erg tot de verbeelding. Veelal zijn ze moeilijk te vinden maar wanneer ze gespot worden, staat dit steeds garant voor een absolute topervaring. Ook Europa heeft twee grote katten: de ‘gewone’ lynx en de Pardellynx, één van de zeldzaamste katten ter wereld. Het prachtige decor van de sierra de Andújar is zowat de beste plek om op zoek te gaan naar deze poes. De wintermaanden december en januari zijn de beste tijd om ze te vinden. De juiste plek op het juiste moment: geen garanties, maar we gaan er vol voor!

Het bergachtige natuurgebied biedt echter nog een pak meer. Van Kleine zwartkop over Blauwe ekster tot Spaanse keizerarend: het gebied scoort ook voor vogels zondermeer erg goed. We nemen er graag onze tijd voor. En terwijl we daar toch zijn, proberen we ook ander fraais mee te pikken: Otter, Moeflon en Iberische steenbok. Het zit er, en wat er zit, kunnen we zien.

Deze reis is perfect om putje winter je batterijen terug op te laden. De landschappen zijn indrukwekkend, de biodiversiteit is groot en een fris klimaat met regelmatig wat zon maken deze korte trip tot de perfecte winterbreak.

De trip zal worden begeleid door Lonnie Bregman (BirdingBreaks) en Koen De Witte (Natuurpunt) De trip kent een gegarandeerd vertrek bij 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers wordt beperkt tot 14.

 

https://www.natuurpunt.be/pagina/pardellynx-and%C3%BAjar

Mogen we verder Machteld opnieuw van harte bedankt voor het heropstarten van de blikvangers en Pierre Tavernier voor een mooie foto van adult en juveniel Steltkluut in de Zwanehoek te Oudenburg

Vriendelijke groeten

Frank en zijn bestuur

Ps vergeet ik iets of iemand – laat het me weten aub – dan komt het zeker in de volgende Nieuwsbrief 

 

ps de bijlagen kunnen steeds via fds4022@gmail.com opgevraagd worden