Watervogeltelling december 2015

Marc De Ceuninck

blauwereiger09Volgend weekend  gaan we voor de derde keer dit seizoen watervogels tellen.

 

Er is een gemeenschappelijke telling naar de Achterhaven van Zeebrugge en de polders rond Lissewege en Zeebrugge.  Afspraak zondag 13/12 om 8u45 aan de randparking aan de Louis Coiseaukaai te Brugge.

 

Iedereen welkom.

 

De telling van november was wat aantallen betreft  matig. Er waren geen echte uitschieters op de koereigers na!

 

In totaal werden er slechts 27173  watervogels geteld (excl. wilde ganzen). November was de vorige jaren telkens goed voor ca 35000 exemplaren. Laten we maar denken dat de milde temperaturen en de felle wind in het telweekend de oorzaak zijn van dit geringe aantal.

 

De top 5 van de gebieden waar de meeste watervogels werden geteld, zag er in november als volgt uit:

1 Uitkerkse Polder UITKERKE 5480
2 Achterhaven ZEEBRUGGE 3758
3 Hoge Dijken ROKSEM 1080
4 Afleidingskanalen Heist-Zelzatebruggen ZEEBRUGGE 981
5 Polderwind ZUIENKERKE 827

 

 

De klassieke top 5 ( identiek aan oktober ) van de talrijkste soorten zijn :

1 Wilde Eend 8226
2 Kievit 4133
3 Smient 3656
4 Meerkoet 2512
5 Wintertaling 1235

 

 

Dodaars en fuut haalden vrij normale aantallen voor november. Een roodhalsfuut is altijd leuk.

 

Er zaten nog  19 kleine en 11 grote zilverreigers in de streek.  Met 7 koereigers scoorden we het hoogste aantal van de voorbije 10 jaar. Met een beetje geluk overtreffen we dit aantal zelfs deze maand. Er zat nog 1 lepelaar in de Achterhaven. Tof zijn ook de 2 roerdompen.

 

We telden slechts  21 knobbelzwanen en nog geen  kleine zwanen.

 

Bij de eenden alles vrij normaal, wel heel weinig smienten ( slechts 3656 ex.), maar veel tafeleenden ( 111 ex ). We telden 10  brilduikers ( 10 ex )  maar nog geen zaagbekken of andere ” echte wintersoorten”.

 

 

Bij de steltlopers waren er veel wulpen ( 1213 ex ) . Voor de overige soorten telkens eerder weinig exemplaren  maar toch vermeld ik graag  we 18 bontbekplevieren,  10 bokjes, ( slechts ) 1 kemphaan, ( slechts ) 2 zwarte ruiters,  6 witgatjes….

 

Dit weekend gaan we dus voor de derde telling van het seizoen. Het lijkt toch iets frisser te worden, wel nog geen vriestemperaturen. We kunnen uitkijken naar de eerste  zaagbekken, nonnetjes, duikers….en nog veel moois!

 

Iedereen welkom.